8 redenen om nu een nieuwe taal te leren

8 redenen om nu een nieuwe taal te leren

10. Maak indruk op de mensen om je heen

Of het nu in een chique restaurant is waar u met uw afspraakje gerechten als Boeuf Bourguignon bestelt met de juiste uitspraak, of met de lokale bevolking in hun moedertaal praat, het leren van een vreemde taal zal zeker meer dan een paar mensen om u heen overtuigen. U zult waarschijnlijk genoeg complimenten krijgen over uw unieke vaardigheid, en een paar nieuwsgierige blikken van voorbijgangers hier en daar.

Natuurlijk moet indruk maken op mensen niet de reden zijn waarom je ervoor kiest om een vreemde taal te leren (als dat zo is, zal je motivatie waarschijnlijk haperen voordat je een respectabel niveau van spreekvaardigheid bereikt), maar het is een mooie uitloper van het proces zelf.

9. Ontwikkel zelfvertrouwen

Het leren van een vreemde taal is een ongelooflijk lonende ervaring en een serieuze vertrouwensbooster. Je zult een aantal van je angsten en twijfels overwinnen, meer over jezelf leren, nieuwe mensen ontmoeten en misschien naar plaatsen reizen die je nooit eerder zou durven te bezoeken. Plus, de constante positieve feedback van native speakers en hun aanmoediging is altijd een motivatie en ego booster.

8. Verbeter je besluitvorming

Een studie van de Universiteit van Chicago vond dat wanneer mensen in een andere taal dan hun moedertaal spreken, het helpt hun neiging tot zogenaamde verliesaversie te elimineren – dat is, te veel verstrikt raken in het “hier en nu” om keuzes te maken die ons verderop in de weg zouden kunnen helpen.

Tweetaligen hebben meer vertrouwen in hun keuzes nadat ze in de tweede taal hebben nagedacht en hebben gezien of hun eerste conclusies nog overeind staan. Dit betekent dat als u een tweede taal leert, dit uw vermogen om bijvoorbeeld verstandiger financiële keuzes te maken, zou kunnen verbeteren. Wie had dat gedacht

7. Vergroot je hersenrkracht

Net alsof het nemen van betere beslissingen niet genoeg is, heeft een psycholoog aan de Universiteit van York in Toronto, Ellen Bialystok, ontdekt dat studenten die vreemde talen studeren de neiging hebben om beter te scoren op gestandaardiseerde tests dan hun eentalige collega’s, met name in de categorieën wiskunde, lezen, grammatica en woordenschat.

Bovendien heeft een studie die rond een vergelijkbare tijd werd uitgevoerd door onderzoekers van het University College London aangetoond dat het leren van andere talen de grijze stof – het gebied van de hersenen dat informatie verwerkt – veranderde op dezelfde manier waarop oefening spieren opbouwt.

6. Transformeer je reiservaringen

Reizen gaat niet alleen over het maken van mooie foto’s en het plaatsen ervan op Facebook of Instagram, of het doorbrengen van een week in een 5-sterren all-inclusive resort. Het leren van een vreemde taal, zelfs zo weinig als een handvol zinnen, zal uw reiservaringen zo veel beter maken, en ik spreek uit ervaring als ik dit zeg. Niet alleen zal de kennis van de taal die de lokale bevolking spreekt resulteren in warme glimlachen en uitnodigingen voor een drankje, het kan u mogelijkheden bieden waarvan u nooit had gedacht dat ze u zouden kunnen overkomen. Het beste van alles is dat het je leven zal verrijken door je een beter begrip te geven van de cultuur en de geschiedenis van de mensen die je zult ontmoeten. Lees deze gastpost die ik nog niet zo lang geleden schreef op Inspiring Travellers voor een overtuigende schets van hoe talen je reiservaringen kunnen transformeren.

5. Vergroot je baankansen

We leven in een steeds meer geglobaliseerde wereld en bedrijven breiden zich voortdurend uit overzee en hebben te maken met klanten van over de hele wereld. Tussen twee kandidaten met exact dezelfde vaardigheden en ervaring, is de persoon die tweetalig is aantoonbaar veel meer kans om de baan te krijgen

The Economist wijst er ook op dat, terwijl volgens een optimistische schatting de helft van de mensen in de wereld tegen 2050 Engels zou kunnen spreken, “dat er nog steeds miljarden mensen overblijven die dat niet zullen doen, en miljarden anderen die gelukkiger blijven (en meer bereid zijn om geld uit te geven) in hun eigen taal”, concludeert het artikel. Plus, studies tonen aan dat kennis van een vreemde taal economische voordelen met zich meebrengt. Zelfs een jaarlijkse “loonpremie” van 2% zal in sommige gevallen leiden tot een rendement van 6 cijfers bij pensionering. Niet een slechte deal wanneer samengesteld zal alle andere voordelen geschetst in deze post.

4. Studeren of wonen in het buitenland

Als je het gevoel hebt dat je in bent voor wat verandering en je bent op zoek naar wat opwinding en avontuur in je leven, kan een vreemde taal gewoon de deur zijn die wacht om geopend te worden. Waarom ga je niet een paar jaar weg en studeer je in Oost-Azië? Of misschien vind je je droombaan in Duitsland? Wat het ook is dat je wilt, het kennen van een tweede taal zal de wereld plotseling doen krimpen en je kansen van je leven brengen. Krijg je al kriebels?

3. Je wordt er ruimdenkend van

Zoals Karen Risager heeft onderstreept in haar geweldige boek “Taal en Cultuur: Global Flows and Local Complexity,” is er de laatste jaren “intensiever onderzoek gedaan naar hoe culturele verschillen zich uiten en ontstaan via verschillende vormen van taalkundige praktijk en discours, hoe cultureel verschillende conceptuele systemen en wereldbeelden vervat zitten in de semantische en pragmatische systemen van de verschillende talen, en hoe taalontwikkeling en socialisatie bijdragen aan de ontwikkeling van culturele identiteiten en cultuurmodellen van de wereld”.

Het leren van een vreemde taal en het zich laten onderdompelen in een geheel nieuwe cultuur en wereldbeeld is de zekerste manier om een onbevooroordeeld, begripvol individu te worden, en dat is, zou ik zeggen, absoluut onbetaalbaar. Als je je eenmaal bewust bent van het feit dat we allemaal culturele wezens zijn, producten van onze eigen omgeving, en dat je de culturele basis voor je eigen houding en gedrag herkent, ben je bereid om anderen in een gunstiger daglicht te stellen. De wereld vanuit een ander perspectief zien, en begrijpen waar jij en anderen vandaan komen, is een fantastische, eye-opening ervaring.

2. Ontdek een nieuwe cultuur

Muziek, films, eten, literatuur, poëzie, theater, beeldende kunst: de lijst van fantastische dingen die cultuur in ons leven brengt is eindeloos. Je hebt misschien gehoord dat taal en cultuur twee kanten van dezelfde medaille zijn: ik ben het daar wel mee eens.

Een van mijn persoonlijke favorieten, het ontdekken van een nieuwe cultuur is een enorm verrijkende ervaring die nauw verbonden is met de kennis van een vreemde taal. Natuurlijk kun je de cultuur van een bepaalde geografie leren zonder de taal te kennen, maar zoals een van mijn lezers ooit opmerkte, is dat net zoiets als het bekijken van een video van een liveshow. Je krijgt de show te zien, begrijpt de plot, etc., maar je mist de buzz en het echte gevoel van het publiek in het theater te zijn. Je kunt veel leren over een cultuur, maar je kunt het niet helemaal voelen zonder jezelf erin te gooien, en dat begint met de taal.

1. Ontmoet nieuwe mensen

Tot slot, en misschien wel het belangrijkste, het ontmoeten van nieuwe en interessante mensen en het ontwikkelen van levenslange vriendschappen (of, wie weet, zelfs de liefde van je leven!) zijn zeker doelstellingen die de moeite waard zijn om naar te streven, en het leren van een andere taal is een zekere manier om dat proces te bespoedigen. Plus, het leren van een taal is LEUK!

Iedereen heeft verschillende redenen om een taal te leren (of niet). Maar ondertussen hoop ik dat ik in ieder geval een aantal van jullie heb kunnen overtuigen van de geweldige beloningen die het leren van een andere taal met zich mee kan brengen. Natuurlijk is het geen gemakkelijk proces, en het kost tijd en moeite. Maar de investering is de moeite waard.

Wat denkt u? Wat zijn enkele extra redenen die u kunt bedenken om een vreemde taal te leren? Houd de lijst in de commentaren hieronder bij, en deel je gedachten met de rest van ons!