5 tips voor het leren van een nieuwe taal

5 tips voor het leren van een nieuwe taal

Het leren van een taal is een lang en moeilijk proces – ik zou het moeten weten, ik geef al 3 jaar Engelse les aan buitenlandse studenten, en elke dag word ik herinnerd aan de obstakels die komen kijken bij het bereiken van dat ongrijpbare doel dat “vloeiendheid” is. Immers, niemand eindigt ooit met het volledig “beheersen” van een taal, of het nu je moedertaal is of een taal die je later in je leven hebt moeten leren.

De beste tips voor het leren van een nieuwe taal

In de loop der jaren heb ik met honderden verschillende studenten gesproken, en wat ik heb gemerkt is dat een groot aantal van hen de neiging hebben om in dezelfde paar valkuilen te vallen die hun vooruitgang ernstig belemmeren. Ik ga een aantal van deze valkuilen delen, zodat je niet dezelfde fouten kunt maken; geloof me, het is geen raketwetenschap. En terwijl ik spreek vanuit mijn ervaring als ESL-leraar, kan het advies in dit artikel heel goed van toepassing zijn op leerlingen van elke taal, of het nu Engels, Arabisch, Japans of Swahili is, noem maar op.

Dus laten we in alle ernst eens kijken naar een paar winnende strategieën die u vanaf vandaag kunt toepassen op uw taalverwervingsroutine:

1. Wees niet bang om fouten te maken

Ik heb veel studenten gezien die zo bang zijn om fouten te maken, dat ze het niet eens proberen. Perfectie lijkt misschien een goede zaak, maar het kan eigenlijk je vooruitgang belemmeren als je een taal probeert te leren. Als je geen fouten maakt, dan leer je niets. Het maken van fouten zal je vreemde taalvaardigheden juist verbeteren! Je bent je bewust van de fouten die je hebt gemaakt, je leert ervan en je verbetert je vaardigheden. Hoewel het soms moeilijk is om toe te geven, zijn we allemaal menselijk, en we zijn allemaal onvolmaakt.

oeps bord maken foutenMichael Youlden spreekt negen verschillende talen – Spaans, Hebreeuws, Duits, Engels, Italiaans, Frans, Catalaans, Portugees en Iers. Dat lijkt misschien een beetje ontmoedigend. Deze man kan negen talen leren en ik heb moeite met het leren van een tweede taal? Maar, wanhoop niet. Youlden geeft een goed advies over het maken van fouten. In een recent interview zegt Youlden dat we fouten moeten maken om te leren, en dat we het innerlijke kind in ons moeten loslaten, en niet zo bang moeten zijn om die fouten te maken. Als het gaat om het leren van Engels, weet je niet alles. En dat is oké! Want niet alles weten, en veel fouten maken terwijl je iets nieuws leert, is een essentieel onderdeel van de groei.

Er is geen leren zonder veel ideeën uit te proberen en vele malen te falen.

Jonathan Ive

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Iets van appels met peren vegelijken. Ik heb veel studenten gehad die dachten dat hun Engels niet op het niveau was dat ze dachten dat het had moeten zijn. Ze vonden hun vrienden, broers en zussen of collega’s in een eerder stadium al verder gevorderd. Maar je moet niet vergeten dat iedereen anders is, daarom is de manier waarop mensen talen leren ook anders. Het leren van talen is voor sommigen misschien gemakkelijker dan voor anderen, maar dit betekent niet dat ze ‘beter’ zijn dan jij – gewoon anders! Het maakt niet uit op welk niveau je bent met de Engelse taal, je hebt ontzettend hard gewerkt om er te komen.

Maak je geen zorgen over het niveau waar andere mensen op zitten, maar wees gewoon bezorgd over jezelf. Iedereen leert anders, dus leer in je eigen tempo in een leerstijl waar je het meest van profiteert. Mark Twain, een beroemde Amerikaanse auteur, zei, “vergelijking is de dood van vreugde.” En het is niet alleen Mark Twain die dit heeft opgemerkt. Een studie van de Michigan State University toonde aan dat het vergelijken van jezelf met anderen gevoelens van laag zelfvertrouwen, jaloezie en zelfs depressie veroorzaakt. Het leren van een taal is al moeilijk genoeg, dus breng die onnodige gevoelens niet op je af.

3. Bepaal doelen

Een trap beklimmen om een doel te bereikenMet alles in het leven moet je, als je vooruitgang wilt boeken, haalbare doelen stellen. Soms als je ziet dat er weinig vooruitgang wordt geboekt, of als je het gevoel hebt dat je het gewoon niet krijgt, kunnen doelen die motivatie die je hebt verloren behouden. Onthoud dat je geen onbereikbare doelen moet stellen, maar houd ze realistisch. De kans is groot dat je volgende week niet door de IELTS-test komt als je deze week het alfabet onder de knie hebt. Misschien is het slagen voor de IELTS (of HSK, JLPT, etc.) test je ultieme of belangrijkste doel – en dat is een geweldig doel om te houden! Maar stel onderweg kleinere, meer haalbare doelen. Sommige van mijn vorige leerlingen stelden zich bijvoorbeeld tot doel om één nieuw woord per dag te leren, terwijl anderen zich tot doel stelden om elke week een Engelse krant te lezen om hun woordenschat te vergroten. Stel doelen die passen in uw agenda en waarvan u denkt dat ze bereikt kunnen worden. En vergeet niet te bedenken hoe goed je je zult voelen als je dat doel eenmaal hebt bereikt!

Het is een feit dat mensen die succes hebben, meestal degenen zijn die haalbare, haalbare en specifieke doelen stellen. Michael Phelps is een Olympisch zwemmer die 22 medailles heeft gewonnen. Phelps heeft al zijn doelen opgeschreven, en houdt ze op zijn nachtkastje en in de buurt van zijn wekker. Hij ziet ze elke dag, en wordt herinnerd aan zijn doelen elke keer als hij zijn wekker uitzet. Dus, wat heeft Phelps te zeggen over het stellen van doelen en hoe die hem ten goede zijn gekomen? Hij vertelde de media eens, “…niets is onmogelijk en doelen zijn wat er nodig is, dit is wat ik heb geleerd.” En hoe zit het met die doelen die hij elke dag ziet? Hij ging verder met te zeggen, “het helpt me die spanningen en obstakels te overwinnen.” Een ander onderzoek toonde aan dat als je je doelen opschrijft en je vrienden of familie over je doelen vertelt, je 75% meer kans hebt om ze te bereiken! Dus als het stellen en opschrijven van doelen Michael Phelps helpt om 22 medailles te winnen, dan kan het stellen van doelen je zeker helpen om Engels te leren!

Doelen stellen is de eerste stap om het onzichtbare in het zichtbare te veranderen.

Tony Robbins

3. Blijf positief

We zijn er allemaal geweest. Je hebt die muur geraakt. Je denkt niet dat je een taal kunt blijven leren – het is zo moeilijk, en je krijgt gewoon niets goed. Je denkt misschien zelfs terug aan die ene moedertaalspreker waarmee je een gesprek probeerde te voeren, en hij of zij had geen idee wat je zei. Het is ontmoedigend, maar het gebeurt. Het is moeilijk om een taal te leren, en het is niet iets dat in een nacht wordt gedaan, het duurt lang. Vergeet echter niet dat je een vreemde taal leert en dat is behoorlijk indrukwekkend! Niet iedereen kan dat. Dus je verdient het om trots op jezelf te zijn, alleen al om die reden. Maar je verdient het ook om trots te zijn op jezelf voor al je harde werk, vastberadenheid en doorzettingsvermogen

Fredrickson is een positief psychologisch onderzoeker aan de North Carolina Universiteit. Ze heeft een paar verschillende onderzoeken gedaan waaruit bleek dat als je een positieve instelling hebt, je meer mogelijkheden in je leven ziet, en dat je je geest openhoudt voor meer opties. En op de lange termijn ontwikkel je daadwerkelijk een verbeterd vermogen om vaardigheden op te bouwen, zoals je vaardigheden op het gebied van vreemde talen! Wees dus niet te hard voor jezelf, want je doet het geweldig. Denk aan alle vooruitgang die je al hebt geboekt, en denk aan alle vooruitgang die je zult blijven maken. Denk aan het moment waarop u een film in uw doeltaal zult bekijken en geen problemen hebt om deze te begrijpen of wanneer u vol vertrouwen uw favoriete maaltijd in een lokaal restaurant kunt bestellen. U komt er wel! Blijf positief!

5. Schaam je niet om de taal te spreken

Om echt te leren hoe je Engels of een andere taal moet spreken, moet je je mond opendoen en proberen te spreken. En hoe meer je spreekt, hoe beter je zult spreken. Ik begrijp dat er veel moed voor nodig is om naar buiten te gaan en te proberen een taal te spreken waar je je niet helemaal prettig bij voelt. Maar het is de enige manier om te verbeteren en vooruitgang te boeken. Maak je geen zorgen over het niet vinden van het juiste woord om te zeggen, of als je uitspraak en grammatica een beetje uit de hand loopt. Het belangrijkste is dat je het probeert. En het beste is dat je via het internet met een muisklik docenten en taaluitwisselingspartners kunt vinden, dus er is geen excuus om niet te gaan praten!

De mensen met wie je je doeltaal spreekt gaan je niet beoordelen. Ze zullen er begrip voor hebben, en misschien waren ze ooit ook wel eens op jouw niveau. Toen Hollywoodactrice Mila Kunis voor het eerst naar Amerika verhuisde, huilde ze naar verluidt elke dag omdat ze de taal gewoon niet onder de knie had. Ze zei dat ze de mensen en de cultuur niet begreep. Ze verwees naar het verhuizen naar Amerika als “blind en doof zijn op de leeftijd van zeven jaar”. Maar nu spreekt Kunis vloeiend Russisch en Engels. Ongetwijfeld moest ze op de harde manier Engels leren. Maar uiteindelijk deed ze gewoon haar mond open en probeerde ze het. Kunis zou de ontberingen en moeilijkheden die je nu doormaakt om Engels te leren begrijpen. En net als zij, als je zo vaak als je kunt in je doeltaal blijft spreken, zul je uiteindelijk vloeiend worden.

Spreken-op-de-telefoon-Uit mijn ervaring zijn de studenten die fouten maken, realistische doelen stellen, positief en gefocust blijven en daadwerkelijk proberen hun doeltaal zo vaak als ze kunnen te spreken, degenen die het oneindig veel beter doen op de weg. Niet alleen dat, ze hebben er ook meer plezier in!